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MINIMUM STANDARD DETAIL REQUIREMENTS FOR 
ALTA/ACSM LAND TITLE SURVEYS 

(Effective February 23, 2011) 
 
 

Frequently Asked Questions 
 

Since the adoption of the 2011 Minimum Standard Detail Requirements for ALTA/ACSM Land 
Title Surveys by the leadership of ALTA and NSPS/ACSM, industry professionals have shared 
questions about various sections of the new standard.  This document provides additional 
information on some of the most frequently asked questions and common concerns.   
 
If you have additional questions or concerns, please feel free to contact the staff liaison for 
ALTA’s Liaison Committee with the ACSM, Kelly Romeo, at kromeo@alta.org. 
 
 
 
QUESTION #1:  Where can I find and download the 2011 Standard and these FAQs? 
 
Visit the ALTA website at www.alta.org/forms and look in the “Most Requested” section.  You 
can also find the standard on the ACSM website at www.acsm.net in the “Standards” section.  
 
 
 
QUESTION #2:  May I reprint the standard with my company logo, signature block, and 
minor modifications? 
 
Yes.  The Minimum Standard Detail Requirements for ALTA/ACSM Land Title Surveys are 
copyrighted by ALTA along with the ACSM and NSPS.  In general, ALTA permits “derivative” 
versions of all of its copyrighted forms for company branding and use of the ALTA forms for 
education/training purposes. 
 
Please note that substantive changes to anything other than Table A, Item 22, in the Minimum 
Standards would result in a document that is not an official ALTA/ACSM Land Title Survey. 
 
 
 
QUESTION #3:  If a Surveyor began work on a Survey before the effective date of 
2/23/2011 or is asked to update information requiring an updated Certification, may the 
2005 Standard still be used? 
 
If the work was contracted and began before February 23, 2011, it may be completed under the 
2005 standards, but otherwise any survey which is certified or re-certified on or after 2/23/2011 
should use the 2011 Standard.  Use of the Standard is voluntary, of course, and the Client and 
Surveyor may agree to different terms which could include use of the 2005 Standard, but in 
such cases the final plat or map could not be labeled an ALTA/ACSM Land Title Survey. 
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QUESTION #4:  What happens if the Surveyor is requested to change the Certification?  
Does that mean it’s not a “real” ALTA/ACSM Land Title Survey? 
 
There is some concern in the Client community regarding the use of the words “only” and 
“unaltered” in Section 7 covering Certification.  
 
Under the 2011 Standard, the only certification allowed on the face of an ALTA/ACSM Land 
Title Survey is the Certification in Section 7, except as required by law or regulation.  Some 
state surveying boards, for example, require specific wording for Certification. 
 
The Certification in Section 7 is almost always sufficient and this standard “short-form” 
Certification covers every issue that the Surveyor can actually and honestly certify to by stating 
that the Survey was conducted in accordance with the Standards.  The change effected by the 
wording in Section 7 of the 2011 Standard is essentially a statement from the title industry and 
the surveying profession that title insurance coverage can be provided without additional or 
alternate Certification. 
 
For those Clients who require an additional or alternate Certification, it is permissible to 
negotiate with the Surveyor to provide another additional Certification on a separate sheet of 
paper and cross-reference it to the Survey.  
 
In lieu of an additional or alternate Certification, the drafters believe that Lenders may simply 
use these standards (including Table A, and Table A, Item 22, if necessary) as the basis for 
their requirements. 
 
 
 
QUESTION #5:  Are Title Companies required to provide deeds to the Surveyor as 
indicated in Section 4 – Records Research? 
 
The American Land Title Association’s position has always been that title research should be 
provided to the Surveyor if needed.  Notwithstanding that, here are a few things that will help 
clarify this requirement. 
 

• The standards are actually a contract between the Surveyor and Client.  Although the 
Standard anticipates that title research would and should be provided by the Title 
Company, these Standards cannot actually force that, unless the Title Company is the 
Client. 

• The drafters do not expect a significant change in what Surveyors will ask from Title 
Companies; in fact, many states require Surveyors to do their own research, although 
some Surveyors will likely try to obtain assistance from the Title Company.   

• There is nothing in the Standard indicating that the research must be provided by the 
Title Company at no cost. 

• The Title Company does not need to provide any deeds unless they are specifically 
requested. This is because there are many states whose administrative laws dictate that 
Surveyors must do their own deed research.  Even in those states, however, the 
surveyor might wish to enlist the Title Company’s help, but again there is nothing that 
says “for free.” 
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• It may seem that the requirement to provide adjoiner deeds will require a title search.  
There is nothing in the Standards about a title search for adjoiners.  It simply says 
“current record descriptions of adjoiners.”  This was intended to be very clear and very 
limited. 

o Under Section 6.C.vi. it is very clear that when the adjoiner is a lot in a platted, 
recorded subdivision, the individual deeds are not required at all unless elected 
by the client pursuant to Table A item 13.  

o While the new 2011 standards now specifically mention adjoiner deeds, the last 4 
or 5 prior versions of these standards very clearly implied that adjoiner 
descriptions would need to be part of the documents provided. 

 
In some states, the title company should consider whether state law relating to the unauthorized 
practice of law or the licensing of abstractors may prohibit it from providing adjoiner deeds or 
other record information. 
 
 
QUESTION #6:  Are Title Companies required to provide zoning information as seems to 
be indicated in Table A Item 6(b)? 
 
In most cases, this Item is related to the Client requesting an ALTA Endorsement 3.1 (Zoning-
Completed Structure) from the Title Company.  This endorsement is very important and requires 
careful research.  Title Companies generally do not rely on Surveyor research to support 
issuance of this Endorsement. 
 
In any event, this item does not require that Title Companies provide this information.  If the title 
company is not otherwise doing zoning research, or if they simply don’t want the liability 
associated with providing such information to the surveyor, they can simply decline to provide 
the information.  The requirement says “as provided by the insurer” and if the insurer provides 
no information, the Surveyor has nothing to report.  At that point, the Client and the Surveyor 
can decide what to do.  Perhaps there will be an additional service negotiated whereby the 
Surveyor will do the research independently, or a third party can be hired. 
 
The primary reason that this change was made is that Lenders often ask Surveyors to certify 
that there are no violations of the setbacks or parking requirements, but such “violations” are not 
matters of Survey, rather they are legal or jurisdictional determinations. 
 
The surveyor and title company should consider whether state law relating to the unauthorized 
practice of law may prohibit it from providing zoning information. 
 
 
QUESTION #7: What kind of liability insurance do Surveyors need to satisfy Table A, Item 
21? 
 
Surveyors will need Professional Liability Insurance (a.k.a. “Errors and Omissions” Insurance).  
This is a different insurance product than general liability insurance. 
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QUESTION #8: What is meant by ‘to be in effect throughout the contract term’ in Table A 
Item 21? 
 
If Item 21 is selected by the client, the surveyor will need to have or obtain a professional liability 
insurance policy.  The “term of the contract” will be the time frame agreed upon between the 
surveyor and client.  Most states have a statute of repose in addition to their statute of 
limitations limiting the length of time that the surveyors are liable for their professional services.  
Such laws will define the period of time unless the parties contract to a different time frame.  
Surveyors should review the terms of their policy to be sure they are not contractually agreeing 
to something outside the scope of their policy. 
 
 
QUESTION #9: How much Professional Liability Insurance is required per Table A, Item 
21? 
 
The amount of insurance referred to in Table A, Item 21, is a matter that must be negotiated 
between the Surveyor and the Client.  The Client must consider the answer to these questions:  
If the surveyor I have hired were to make a mistake in the survey of this property, what kind of 
mistake might it be?  What would be the potential monetary damages resulting from this 
mistake?  The answers to these questions will depend, at least in part, on the value and location 
of the land and the type of improvements, if any, constructed on the land.  For example, it 
seems reasonable to conclude that the potential damages resulting from an error made while 
surveying a twenty-acre tract of vacant land in the middle of a rural countryside will not be as 
great as the potential damages stemming from an error made while surveying a twenty-story 
office building in downtown Chicago 
 
 
Do You Have A Question?  Let us know by contacting the staff liaison to ALTA’s Liaison 
Committee with the ACSM.  Send your question to Kelly Romeo at kromeo@alta.org 
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